PROGRAMES DE RECERCA: Estrelles Dobles Visuals
Observatori Astronòmic del Garraf


OAG VISUAL DOUBLE STARS PROJECT (english )


Presentació

L’OAG manté actualment diversos programes d’observació i recerca, en col•laboració amb altres entitats nacionals i internacionals. Seguint una tradició històrica que es remunta a l’any 1976, en que es va realitzar la primera observació micromètrica de Gamma Del, l’OAG ha esdevingut un observatori especialitzat en l’estudi de les Estrelles Dobles Visuals (EDV). Els resultats es presenten periòdicament a través de diverses reunions i/o publicacions internacionals (USNO, SAF, Webb Society, altres) des de 1993.

L'OAG coordinà la pràctica totalitat d'observacions i mesures sobre estrelles dobles visuals realitzades a Espanya entre els anys 1990-2003, obtingudes per observadors no professionals, efectuant una completa revisió de les dades publicades por J.L.Comellas en els seus catàlegs de 1973.0 i 1980.0. Els treballs d’aquest extraordinari observador no foren incorporats als fitxers internacionals fins a la seva inclusió en el Catàleg OAG J.2000,0, que presentava per primer cop, les correctes identificacions per cadascuna de les entrades, així com una exahustiva revisió d'errors de tots tipus i l'adaptació al format adient a les necessitats de les coordinacions internacionals.

El programa de recerca d'Estrelles Dobles Visuals s’ha desenvolupat al llarg de més de 30 anys, període en el que han participat col•laboradors de tot Catalunya, Espanya i altres països d’Europa i Amèrica. La Taula següent resum les etapes més significatives d’aquest llarg procés.

L'equip de l'OAG vol agraïr especialment a Brian Mason i Bill Hartkopf i als seus col·legues de l'USNO, la seva acurada revisió de les medicions i la publicació electrònica del Catàleg OAG i els successius Suplements al portal web de l'USNO/WDS. També a Bob Argyle (Greenwich Observatory) el ajut en la definitiva compilació i publicació de les series de mesures contingudes en els OAG Supplements, dins les Double Stars Circular de la Webb Society, i a D.Valls (Observatoire de París) i a J.A.Caballero i E.Solano (CSIC-INTA) pel suport profesional als nostres projectes.