ECLIPSI PARCIAL DE LLUNA
20080816
Observatori Astronòmic del Parc del Garraf


1. Presentació

Un eclipsi parcial de Lluna poc després de l'espectacular eclipsi total de Sol observat a Sibèria i Mongòlia semblava poc atractiu. Aprofitant un interval de bon temps, poguerem observar amb tot detall aquest eclipsi, que oferir una delicada bellesa visual, observat cómodament des de l'espigó est del moll de Vilanova i la Geltrú. T.Tobal situà allí la càmera reflex amb teleobjectiu de 250mm IS, enregistrant diferents fases de la seva evolució, X.Miret també el seguí amb prismàtics des de Sant Pere de Ribes.

Les efemèrides SAF 2008 donaven l'inici de la fase d'ombra a les 19h36m TU, el màxim a les 21h10m TU i la sortida a les 22h44m TU. La fase penombral fou molt intensa, podent-se apreciar clarament a ull nu a les 19h15m. El seguiment amb prismàtic fou particularment espelèndit en els moments de màxima fase, destacant el color tronja-rogenc de l'ombra, la zona de penombra més blavosa i l'àrea sense ocultar, que contrastava fortament. Alguns curiosos es van apropar al punt d'estació d'en T.Tobal, seguint conjuntament bona part de l'eclipsi. La Lluna, sobre la platja en una nit serena, era un bon espectacle pels qui gaudien de vacances o pescaven tranquilament sobre les roques. En el moment culminant, uns petits cirrus coronaven la Lluna, enregistrats en la darrera imatge d'aquest resum.

Com a complement, el planeta Neptú es trobava prop de la Lluna, i per sorpresa nostra, també va ser captat en una de les imatges. Aquest astre, a 29 cops la distància Terra-Sol, era poc més que una petita estrella al costat del nostre satèl·lit...¡com ens enganyen les distancies en el cel¡

Imatges

 

 

 

1. Fase penombral

2 Fase avançada d'ombra

3.Llum rojenca a la Lluna

4.Fase màxima amb barret de cirrus

5.Neptú a la constel·lació de Capricornius