SOLAR PROMINENCES SURVEY CICLE 24
Observatori Astronòmic del Garraf

_____________________________________________________________________________________________________________________________

1. Introducció

El primer Survey sistemàtic sobre les protuberàncies solars fou iniciat en 1956 per F.Shirley Jones recollint una proposta de D.H.Menzel, amb l'objetciu de classificar segons el sistema establert per Menzel-Evans (1953), totes les protuberàncies observades al llarg d'un cicle d'activitat solar. Per aquella època només existien series completes obtingudes amb els coronògrafs de Cimax Observatory des de 1942 i Sacramento Peak Observatory des de 1950. Jones remarca la necesitat que el Survey sigui tant homogeni com sigui possible, tant pel que fa a l'instrumental com a les condicions d'observació. Aquest primer Survey (SPS-I) es basà en les fotografies obtingudes en pel·lícula de 35mm, ensamblant 8 imatges de 70º cadascuna i projectant-les sobre pantalla, on es determinava aleshores la posició, intensitat i característiques de la protuberància.

No he tingut notícies d'aquest SPS-I fins a principis de 2016, quan rastrejant articles en xarxa vaig localitzar les publicacions de Jones, Menzel i Pettit entre d'altres. El fet que el primer Survey solar fou proposat per Menzel (vegeu Menzel Project en aquesta web) no deixa de ser una coincidència meravellosa, seguint doncs les passes de qui sempre he considerat un referent fonamental en la meva pràctica astronòmica.

Les observacions que jo he iniciat a l'OAG al 2006 i sistematitzat a partir del 2009 amb l'inici del Cicle 24 responen perfectament a les necessitats d'un SPS. L'nstrument ha estat i continua sent el mateix, el R-40mm H-Alfa Coronado Solar Max, amb un pass de banda de 0,65A, la mateixa franja utilitzada per Jones i Menzel en el seu SPS-I de 1944-1956. La possibilitat de comparar els dos Surveys, més enllà de la seva aplicació a l'estudi del Sol, representa per una part l'oportunitat d'establir interessants correlacions entre els sistemes de classificació de Menzel-Evans (1953) i Völker-Tobal (2009), a més de proporcionar una comparativa de la freqüència de determinats tipus de protuberàncies en funció a l'etapa del Cicle observat. La qüantitat de temps observacional que es necessita per dur a terme aquests estudis ha fet que des finals de segle XX existeixin programes automatitzats per detectar les protuberàncies, tot i que surveys clàssics de classificació no han estat molt freqüents. Actualment, les observacions obtingudes des de l'OAG han cobert ja 7 anys de l'actual Cicle 24 (2009-2020) i pel nombre i qüantitat d'observacions podem esperar obtenir interessants resultats comparatius, i establir una fita històrica com el primer SPS realitzat per un observatori no professional.

2. Referències

Alonso, J.: Observación sistemática del Sol en H-Alfa. XII Convención de Observadores, (pags 27-32). AAS. Sabadell 2012.

Beck, R., Hilbrecht, H., Reinsch, K., and Völker, P.: Solar Astronomy Handbook. Willieam Bell, Inc. Virginia (USA) 1995.

Devey,A.: The Solar Explore Web Site: http://thesolarexplorer.net/

Ellison, M.A.: Sunspot prominences: some comparisions between limb and disk appearances. AAS, January 1944.

Menzel, D.H.: Our Sun. Harvard University Press. Massachussets (USA), 1959.

Menzel, D.H. & Shirley Jones, F.: Classification of solar prominences for Suspot Cycle 19-1956. Scientific Report nº16. USAF CRL, January 1963.

Shirley Jones, F. & Menzel, D.H.: Solar Prominences Activity 1944-1954. Scientific Report nº15. USAF CRL, 1962.

Shirley Jones, F.: Classification of solar prominences. RASC. October 1957.

Tandberg-Hanssen, E.: Solar Prominences. D.Reidel Publishing Co. Holland, 1974.

Tobal, T.: Metodolgía y primeros resultados en H-Alfa del Ciclo 24. XII Convención de Observadores. (pags 33-42). AAS. Sabadell 2012.

Tobal, T.: Solar H-Alfa Index Cycle 24. www.oagarraf.net. OAG. Barcelona 2016.

Pettit, E.: The properties of solar prominences as related to type. AAS, February 1943.

Pettit, E.: The Forms and Motions of the Solar Prominences. Publications of the Yerkes Observatory.Volume III, Part IV. (http://adsabs.harvard.edu/full/1925PYerO...3....4P)